Client-Server iletişimi
Silverlight 1.0’da client-server arasında ki iletişim JSON(javascript object notation) ile gerçekleşiyordu. Ne avantajı vardı? Javascript ağırlıkli bir uygulama veri taşırken(ki bu veri taşıma olayı genellikle AJAX oluyor) düzgün bir formatta iletiliyordu.Diğer bir avantajı ise mesaj boyutlarının küçük olması.Yani server’ın bandwidth’ini tüketmiyor çok fazla.
Ajax’ın almış başını gidiyor olması ve ASP.NET’in hazır bir Ajax alt yapısı olması, Microsoft’un Silverlight 1.0 için JSON’ı seçmesinin en büyük nedeni sanırım.
.NET gibi güçlü bir yapı ile Silverlight’ın alakasız kalması olmazdı.Bundan dolayı 2.0 versiyonu ile bu destek geldi.Bu destek gelince peki mevcut durumdan neler gitti? Giden şeylere göre gelen şeyler daha çok olduğundan pek önemi olmasa da veri iletişim yapısı değişti.JSON yerine SOAP’a geçildi.SOAP olmasının tek dezavantajı client-server arasında giden-gelen mesajların SOAP’ın yapısından dolayı daha büyük olması.Ama zaten genel olarak web servis alt yapıları zaten SOAP ile haberleştiğinden çok da bir sorun yok.
.NET Framework desteği
Silverlight 2.0 da .NET desteği geldi dedik,peki gerçekten bu böyle mi? Bu böyle değil aslında tam olarak. Biraz yanıltma var. .NET Framework’ü kırpılarak Silverlight için uygun hale geldi. Mesela bir tane Silverlight Application’ı yarattınız. Bu uygulamaya .NET referansı veremiyorsunuz. Bunun nedeni Silverlight için kırpılmış olan framework. Silverlight Application’ları normal bir .NET *.dll’i gibi derlenmez. Dolayısla bu referans verememe durumu gayet normal.Kırpılmış framework derken yanlış anlaşılma olmasın, bu .NET ile geliştiremeyiz anlamına kesinlikle gelmiyor.
Bütün bunların nedeni de platform bağımsızlığını koruyabilmek.
Javascript
Silverlight 1.0 tamamen Javascript’in gücü ile çalışmaktaydı aslında. Kendi yarattığı bir konseptin,kendi teknolojisi ile çalışmadığı farkına varan Microsoft , 2.0 versiyonu ile .NET’i öne çıkardı. Kısaca v2.0 ile Javascript OUT,.net IN. (:
Bu tabi ki Silverlight 2.0’da javascript kullanılmaz gibi bir anlama gelmesin. Sadece artık eskiki kadar gerek yok.